EN | עב
ירחים רבים
יערה עשת
בצלאל בן-חיים
אוצרת: חנה רוטשילד
תוכן מורחב לאיורים של יערה עשת
אנו שמחים לשתף אותך במידע נוסף על חלק מהאיורים המוצגים. מומלץ להתחיל לעקוב אחר התמונות משמאלך בעת הכניסה לגלריה מבית הקפה.
ארטמיס
ארטמיס הוא שמה של האלה היוונית של הציד, חיות הפרא, חיי הצמחים, בתוליות, לידה והירח. היא המקבילה לאלה הרומית דיאנה. בעלי החיים שלה הם אייל וצבי, והרבה פעמים היא מצוירת עם כתר חצי סהר, כאשר היא נושאת אשפת חיצים וקשת. ארטמיס היא המגינה הנועזת של הנשים והילדים.
ליל קיץ
ליתה הוא השם שניתן לנקודת ההיפוך הפגאנית של הקיץ, אשר נחגגת בכל שנה באמצע הקיץ. בזמן הליתה הכוח מעניק החיים של השמש נמצא במלוא עוצמתו ומגיע לשיאו: אלו הימים הארוכים ביותר של השנה והלילות הקצרים ביותר. בעוד השמש מנצחת ובולעת את החשיכה, אנו מגיעים לנקודת החילוף - הימים יהפכו עכשיו קצרים יותר ויותר, ואנו נחזור אל מעגל השמש הנחלשת ומתחזקת.
ירח דם
ליקוי ירח מופיע כאשר הירח עובר דרך צל כדור הארץ, אשר גורם לירח, הבהיר לרוב, להפוך לאדום כהה, נחושתי. מוזיאון החלל בהונג קונג מתאר את הזוהר האדום הזה כתוצאה של "האטמוספרה של כדור הארץ המפזרת ממנה והלאה את הרכיב הכחול של אור השמש", וכך יוצרת את מה שאנו מכירים כירח דם.
ירח הזאב
ירח הזאב הוא כינוי ישן לירח המלא של ינואר, ואחד מהרבה סימנים עונתיים שהילידים של צפון אמריקה השתמשו בהם, כשחיו על פי הירח. על פי לוח שנה ישן של איכרים, הירח המלא הזה "הופיע כאשר זאבים ייללו ברעב מחוץ לכפרים", בינואר, החודש החשוך והקר.
ירח זאב דם
כאשר הירח המלא של ינואר פוגש בליקוי ירח מלא, ירח זאב דם גדול עולה בשמיים. ליקוי ירח מופיע כאשר הירח עובר דרך צל כדור הארץ, אשר גורם לירח הבהיר בדרך כלל להפוך לאדום כהה, נחושתי. מוזיאון החלל של הונג קונג מסביר את האדמומיות הזו כתוצאה של תהליך שבו "האטמוספרה של כדור הארץ מפזרת במרחב את הרכיב הכחול של אור השמש", ובכך יוצרת את מה שאנחנו מכירים כירח דם.
ירח דם
כאשר סופר-ירח וירח דם נפגשים, אנו מקבלים ירח דם גדול, אשר תלוי קרוב לכדור הארץ ונראה גדול יותר מאשר הירח המוכר שלנו. הוא קורן באדום נוטף ובוהק... האם זה מראה קצת מפחיד, או רדוף ביופיו?
זמן סתיו
זמן שימור אור היום הוא הפעולה של העברת השעון שלנו קדימה בחודשים המוארים יותר, כדי לחוות יותר אור בשעות הערב, בניגוד לבקרים הארוכים יותר של החודשים הקרים. באופן טיפוסי, השעונים "נעים קדימה" שעה אחת באביב, ו"זזים אחורה" שעה אחת בסתיו. ככל שנמצאים קרוב יותר לקוטב, כך יש פחות משמעות מעשית לפעולה זו של שימור אור היום. כאשר האורך של היום והלילה משתנה באופן קיצוני במהלך העונות בקווי רוחב קיצוניים יותר, וכך זמני הזריחה והשקיעה כבר אינם מסונכרנים עם שעות העבודה הסטנדרטיות. זמני שימור אור הם פחות שימושים במיקומים הסמוכים לקו המשווה, אך מסיבות הפוכות: האזורים האלו רואים רק שינוי קטן באור היום במהלך השנה.
ירח הלילות הארוכים
בדצמבר הקור של החורף מהדק אחיזתו, והלילות הם הארוכים והקרים ביותר. ירח דצמבר לפעמים מכונה הירח הקר המלא, או הירח שלפני חג המולד (Yule). המושג ירח הלילה הארוך, בכל אופן, הוא שם מתאים כפליים לירח הזה, המופיע כאשר לילות אמצע החורף הם אכן ארוכים, ומכיוון שהירח נמצא מעל האופק למשך זמן רב מאוד. ירח אמצע החורף המלא נע במסלול גבוה, מנגד לשמש הנמוכה.
חודש ניסן
ניסן הוא החודש הראשון בלוחות השנה האשוריים והעבריים, וכן החודש השביעי בשנה האזרחית. מקורו של השם ניסן הוא בבלי-אשורי, ובתורה הוא מכונה חודש האביב. ניסן מציין את ההתחלה המחודשת של מעגלי החיים, כאשר הטבע מתעורר עם תום שנת החורף.
צל הירח
אנו יכולים לראות את צל הירח בזמן של ליקוי חמה מלא. ב-21 באוגוסט 2017 אמריקה הגיעה לנתיב של ליקוי חמה מלא. כאשר זה מתרחש, הדסקית של הירח חוסמת את שבב האור האחרון של השמש, והאטמוספרה החיצונית של השמש - הקורונה, מתגלה. הקורונה אינה זוהר מטושטש; צופי שמיים מדווחים.
ירח סביונים
מעגל החיים של הסביון מזכיר את השמש, הירח והכוכבים. הפרח הצהוב-זהוב חיוני כמו השמש, הפונפון הצמרירי האפרפר רך כמו הירח, וכאשר הזרעים נפוצים, הם מתפזרים כמו כוכבים. השם סביון, dandelion, מקורו בצרפתית, "dent de lion", אשר משמעותו היא "שן הארי", בגלל עליו המשוננים של הצמח.
ירח ינשוף
משתנה ובלתי יציב כמו הרוח - גם את הינשוף קשה לתפוס. בזכות מראהו הרך וטבעו השקט, בחרו בו ילידי יבשת אמריקה לסמל מקודש. הם קישרו את המשמעות של הינשוף עם תבונה, ראייה למרחוק ושמירה על ידע, ייתכן בשל העובדה כי הינשוף היה ידוע כחוזה של תנאי מזג האוויר. יכולתו לראות בלילה היא אגדה בקרב ילידים אמריקנים, תכונה שימושית בטקסים שבהם היה צורך באוראקל נושא ידע סודי.
Mega Moon
הירח הגדול המלא המופיע לרוב באמצע נובמבר הוא לרוב הירח המלא הקרוב ביותר לכדור הארץ. הזמן הטוב ביותר ליהנות מירח מלא הוא לאחר זריחת הירח, כאשר הירח נמצא מעט מעל האופק, ככל שמזג האוויר מאפשר זאת. במצב זה ירח מלא גדול ייראה גדול יותר ובהיר יותר מאשר כשהוא גבוה יותר בשמיים, מכיוון שניתן להשוות את גודלו הגלוי של הירח ביחס לאלמנטים בנוף, כמו גבעות, עלווה ובניינים. התופעה הזאת מכונה אשליית הירח. יש מחקרים המראים כי ינשופים נוטים להיות דברנים יותר בתקופת ירח מלא.
דיאנה
נמורליה היה פסטיבל לכבוד דיאנה, אלת הציד. במיתולוגיה הרומית דיאנה קשורה בחיות פרא, וכן בירח. נמורליה חוגג את הפנים הרבות של דיאנה, מהלל אותה כגבירת הפרא, שליטת החיות, אלת הירח, שומרת האלון, חברתן של הנימפות, מיילדת דגולה ומגינת העלמות הצעירות. הפסטיבל מתרחש סביב הירח המלא של אוגוסט, והיה ידוע גם כפסטיבל הלפידים, אשר בו באותם ימים מאמינים כתבו תפילות וברכות על סרטים וקשרו אותם לעצים. עבדים ונשים שוחררו מחובותיהם בזמן הפסטיבל, וחל איסור לצוד ולהרוג בעלי חיים.
Summer Solstice
נקודת החילוף הקיצית מסמנת את היום הארוך ביותר בשנה ואת הלילה הקצר ביותר. היא מתרחשת בדרך כלל בתאריך 20, 21 או 22 ביוני, כאשר נקודת החילוף הקיצית בחצי הכדור הצפוני משלימה את נקודת החילוף החורפית בחצי הכדור הדרומי. החילוף מסמן את תחילת הקיץ: זהו זמן לחגוג את החודשים החמים של החיים ואת השפע, לפני שהחשיכה יורדת שוב.
חתחור
חתחור היא האלה המצרית הקדומה של השמיים, הנשים, האהבה, הפריון, השמחה, הריקודים והאמנויות המוזיקליות. היא אחראית לאספקת מזון ומשקה למתים, ומקבלת אותם אל עולם הרוחות. פעמים רבות חתחור עוטה דמות של פרה, או של אישה עם כתר של קרניים המוקפת בטבעת שמש. היא נעה בין העולמות בקלילות.
אוסטרה
בעת נקודת השוויון של הקיץ והחורף, הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי של כדור הארץ אינם נוטים אפילו במעט לכיוון השמש או ממנה והלאה. השמש עולה בדיוק במזרח ונעה בשמיים במשך 12 שעות לפני שהיא שוקעת בדיוק במערב. דרואידים ופגאנים אוהבים להקיף את סטונהנג' (Stonehenge) מוקדם בבוקר של נקודת השוויון של האביב ולצפות בשמש זורחת מעל האבנים. על פי אמונה פגאנית, זה הזמן לכבד את האלה הסקסונית העתיקה אוסטרה, המייצגת התחלות חדשות ופריון. היא קשורה בסמלים של ביצים (חיים חדשים) וארנבות (פוריות). מאוסטרה מגיע שם ההורמון "אסטרוגן", חגיגת חג הפסחא (Easter) והשם אסתר (מלכת היהודים וגיבורת פורים).
ירח רטוב
בחורף הירח נוטה לכיוון האופק, ובצורת חצי הסהר שלו הוא נראה כמו האות U - אפשר לדמיין אותו כמו קערת ירח, המסוגלת להתמלא במים. הסיבה לזווית המשתנה של חצי הסהר היא הנטייה המשתנה של כדור הארץ, שהיא יחסית למישור שבו הירח סב סביב כדור הארץ. המונחים ירח רטוב וירח יבש נובעים מהמיתולוגיה של הוואי, שבה נאמר שהירח מופיע כקערה שתתמלא בגשם. התקופה שבה התופעה רווחת ביותר, מ-20 בינואר ועד 18 בפברואר, מתכתבת עם קאלו נושא המים באסטרולוגיה של הוואי, ויוצרת את הירח המוכר כירח הרטוב המטפטף. כאשר השנה מתקדמת לעבר הקיץ, צורת חצי הסהר משתנה, שופכת החוצה את המים וגורמת לגשמי הקיץ. אחרי שהקערה מתרוקנת, היא מתייבשת ויוצרת את הירח היבש.
לילית
יש האומרים כי יש ירח נוסף אשר חג סביב כדור הארץ - ירח חשוך, מסתורי, אשר מתגלה רק בתאריכים נדירים כאשר הצללית המוצלת שלו חולפת על פני הדסקית של השמש, או כזוהר אדמדם כאשר הוא נמצא היישר ממול לשמש. אף שקיומו לא אושר, האסטרונומים הטוענים כי ראו אותו אומרים שגודלו
אנה פרנה
אנה פרנה היא האלוהות הרומית של המעגל או הטבעת האינסופיים של השנה: מעגל אחד מתרחש בכל שנה. הפסטיבל שלה חל במועד הרומי של מארס (15 במארס), שבו חגגו את הירח המלא הראשון של לוח השנה הירחי, הרומי הישן. אנה פרנה ידועה גם כאלת הירח, ובהיותו של מארס חודש המבשר את תחילת האביב - היא מתחברת לרוב עם מעגלי הלידה, החיים, המוות וההתחדשות.
הוא רבע מהירח המוכר לנו, ושהוא רחוק מאיתנו פי שלושה. לוקח לו 119 יום להקיף את כדור הארץ, בערך עשרה ימים לכל מזל אסטרולוגי. זהו הירח האפל לילית.
פסטיבל הירח
פסטיבל הירח הוא פסטיבל ירח קציר פופולרי, הנחגג על ידי העם הסיני והווייטנאמי. זהו אחד החגים החשובים ביותר בלוח השנה הסיני. נוסף על החגיגה, בזמן פסטיבל הירח מתקיימות הרבה מסורות תרבותיות ואזוריות, כגון:
-
אכילת עוגות ירח.
-
שידוכים - בחלקים מסוימים בסין מקיימים נשפי ריקודים המפגישים אנשים צעירים כדי למצוא שידוך.
-
נשיאת פנסים מוארים באור בהיר והדלקת פנסים על מגדלים ופנסים מעופפים בשמיים.
-
ריקודי דרקון האש.
ירח הצייד
ירח הציידים המלא הוא אחד מהשמות הרבים לירח המלא של אוקטובר. באופן היסטורי, הירח הזה סימן את זמן היציאה לציד כהכנה לחודשי החורף הארוכים שעוד נכונו. עבור לַקָּטִים, דוגמת עכברים, סנאים וחיות קטנות אחרות, זהו הזמן להתרוצץ בחיפוש אחר מזון ומחסה שיעזרו לשרוד את החורף. עם זאת, היצורים האלה צריכים להיזהר הרבה יותר, שכן ציידים רבים הולכי על ארבע מנצלים את הזמן הזה כדי לצוד לַקָּטִים לאור הירח
תשרי
לחודש תשרי שלושה שמות: החודש השביעי, ירח האיתנים ותשרי.
בתורה הוא קרוי החודש השביעי לפי שהוא שביעי למניין החודשים, שמתחיל תמיד מניסן. זהו החודש הראשון בשנה המתחילה בחודש תשרי.
חודש תשרי הוא תמיד חודש מלא - בן 30 ימים.
ראש חודש תשרי הוא ראש השנה.
מקור שמו הבבלי של החודש הוא המילה האכדית "תשריתו" (tašrītu): "התחלה", המופיעה גם בשפה האוגרית בצורה "תשרת". השם תשרי משמש גם בערבית, תִשְרין, ופירושו התחלה, התחלת השנה החדשה.
ירח ורוד
הירח המלא של אפריל מסמן את הופעת הפרח הנקראת ורוד-טחב, או פלוקס. הוא נקרא גם ירח הדשא הנובט, ירח הביצה וירח הדג. הירחים המלאים של אפריל מציינים פסטיבלים וחגים מסביב לעולם: בהודו ההינדים חוגגים את לידת האנומן בפסטיבל שנקרא האנומן ג'אייאנטי. זוהי גם תחילת חג הפסח בעם היהודי. במדינות דוברות ערבית עם מסורות אסלאמיות ליל הירח המלא נקרא "באדר", במשמעות של "מלא" - מילה אשר יש לה קונוטציות של בריאות ויופי, כדברי פאודה אל גינדי בספר "בזמן תפילת הצוהריים: הקצב של האסלאם".
ירח צ'שייר
בחורף הירח מקביל יותר לאופק, כמו האות U, וניתן לדמיין אותו כמתמלא במים. ירח החורף נקרא גם ירח צ'שייר - מכיוון שהוא נראה כמו החיוך של חתול הצ'שייר ב"אליס בארץ הפלאות".
ירח הפרח
שמו של ירח זה משתנה בין שבט לשבט, העמים הילידים של צפון אמריקה קוראים לירח המלא של מאי ירח הפרח המלא, ירח האם וירח שתילת התירס. חודש מאי מציין תקופה של פוריות גוברת, כאשר הסוף של הכפור המאוחר כבר נראה לעין, והטמפרטורה גבוהה מספיק כדי לטפל ביילודים. הצמחים פורחים בעקבות שפע הגשם במחצית השנייה של האביב, ובצפון אמריקה חוגגים את יום האם, מתחת לירח האם. האם זהו צירוף מקרים בלבד?
Supermoon
שני אירועים ירחיים, סופר-ירח וירח הצייד, מופיעים בו בזמן באמצע אוקטובר ויוצרים שמי לילה בהירים ויפים במיוחד. סופר-ירח הוא מונח עממי לתופעה שבה ירח מלא מגיע קרוב ככל האפשר לכדור הארץ, ונראה מעט גדול יותר ובהיר יותר מהרגיל.
ירח תותים
ירח התות המלא של חודש יוני קיבל את שמו מאנשי האלגונקווין, אשר התייחסו לירח הזה כסימן שיש לאסוף פירות מבשילים. באירופה הוא ידוע כירח השושן המלא. הוא נקרא גם ירח דבש, או ירח מי הדבש, מכיוון שהמיקום שלו בשמיים הוא נמוך יחסית (לפחות בחצי הכדור הצפוני) והאטמוספרה של כדור הארץ מעניקה לו זוהר אדמדם.
הביטוי "ירח דבש" מתייחס למתיקות הנישואים והאהבה החדשה, ומשקפת את המנהג האירופי שלפיו נותנים לזוג הצעיר מי דבש בכמות שמספיקה לחודש. המצחיק הוא שחודש יוני הוא אכן החודש הפופולרי ביותר לנישואים, וכתוצאה מכך זוגות רבים יוצאים לירח דבש בחודש של ירח הדבש.
ירח הקציר
באופן מסורתי ירח הקציר חולף בשמיים בספטמבר, סביב נקודת החילופין של הסתיו. בשיא עונת הקציר איכרים יכולים לעבוד מאוחר אל תוך הלילה לאור הירח הזה. לעמים ילידים בצפון אמריקה יש שמות רבים עבור הירחים המלאים. אנשי הקרי (Cree) קוראים לירח הקציר פִּימָהָאמוֹוִפִּיסִים (Pimahamowipisim) או הירח הנודד, מכיוון שהירח הזה מסמל את מעופן של הציפורים הנודדות לאקלימים חמים יותר. הירח הזה מוכר גם בתור הירח המלא של הציידים, ירח הנסיעות וירח הדשא הגווע.
ירח השלג
הירח המלא של פברואר נקרא באופן מסורתי ירח השלג המלא, מכיוון שזהו לרוב הזמן של השלגים הכבדים ביותר. הציד הופך קשה מאוד, ולכן חלק מהשבטים הילידים קראו לירח הזה ירח הרעב. ילידי שבט הווישראם אפילו קראו לירח הזה ירח כתף אל כתף סביב האש, מכיוון שהוא היה תלוי בשמיים בזמן המתאים ביותר להתכרבל יחד ולשמור על חום הגוף ככל האפשר.
ירח השרף
ירח השרף המלא מתרחש במארס, כאשר האדמה מתחילה להתרכך במידה כזו שגולמי תולעים מופיעים שוב, מזמינים את חזרתם של אדומי החזה וציפורים נודדות. שורשים מתחילים להתחפר בקרקע, והאדמה מתעוררת משנת החורף הארוכה שלה ומתמלאת בחיים חדשים. ירח השרף מציין את הזמן שבו לשד המייפל מתחיל לזרום, והניקוז השנתי של עצי המייפל מתחיל.
ירח הבונה
הירח המלא של נובמבר היה מוכר כירח הבונה על ידי אנשי האלגונקווין, וגם על ידי הקולוניאליסטים. סיבה אחת לשם זה של הירח היא שהוא מסמן את הזמן אשר בו הילידים האמריקנים היו מניחים מלכודות לבונים, ומקור נוסף לשם מגיע מהעובדה שהבונים עובדים קשה בבניית הסכרים שלהם בחודשים קרים מוקדמים אלו. הירח המלא של נובמבר ידוע גם כירח המלא של הכפור, בעקבות הכפור שמתחיל להיווצר בלילה בזמן זה של השנה.
ירח דם כחול גדול
כאשר נוצר שילוב בין סופר-ירח (ירח חדש או מלא שמתקרב לאדמה ככל האפשר בנתיבו), ירח כחול (הירח המלא השני בחודש) וירח דם (ליקוי ירח מלא או חלקי), אנו מקבלים ירח דם כחול גדול. זה קרה בינואר 2018, בחג היהודי ט"ו בשבט, הנקרא גם "ראש השנה לאילנות".
מיני-ירח
הירח המלא של יוני הוא פעמים רבות הירח המלא הקטן ביותר של השנה, ולעיתים מכנים אותו "מיני
-ירח". הירח המלא הוא "אפוגיאון" - הנקודה במסלול הירח שבו הוא הכי רחוק מכדור הארץ.
הירח המלא של יוני הוא גם הירח הנמוך ביותר של השנה. בעקבות זאת לעיתים יש לו גוון ענברי, כך שהוא באמת נראה כמו "ירח דבש", ואכן זהו שם נפוץ לירח של חודש זה.
(הטקסט מתוך www.almanac.com)
ירח מכשפה
יש שני סוגים של ירח כחול: ירח כחול חודשי, שהוא השני מבין שני ירחים מלאים המופיעים בחודש קלנדרי, וירח כחול עונתי, שהוא השלישי מבין ארבעה ירחים מלאים המופיעים בעונה אסטרונומית. ירחים כחולים הם נדירים מאוד, ובמילים אחרות, הם מופיעים "פעם בירח כחול".