EN | עב
הפקה של פסטיבל הסרטים הבינלאומי בערבה
דקאלוג:
מראה מקום
אוצרת: חנה רוטשילד
״אני שואל שאלות על החיים כדי שנסתכל לעצמנו בעיניים״
קז׳ישטוף קישלובסקי
איך מתחקים אחר מבטו של במאי? מה עולה כשאנו מתבוננים בסביבה הבנאלית האפורה בוורשה או לחלופין בעולמנו? שאלות אלו משמעותיות בהקשר של תערוכה זו, המציגה מספר מהלכים שנעשו בעקבות "דקלוג", סדרת טלוויזיה פולנית בבימויו של קז׳ישטוף קישלובסקי (1941-1996). התערוכה מבקשת להכניס את קהל המבקרים לתוך נקודת מבטו של קישלובסקי, אשר צפה בהקמתו של קומפלקס המגורים "אינפלאנקה" בבירת ארצו ושאל, דרך קירות הבטון והחלונות הזהים, שאלות מוסריות נוקבות. מהתבוננות קרובה ניתן לבחון כיצד ראה קישלובסקי בשיכון פשוט, אפור ומשמים לכאורה, עושר אנושי ואת מורכבותה של הנפש, ופירק את מבטו זה לחלקים, מהם בנה את היצירה הקולנועית שלו.
התערוכה מלווה את המהדורה העשירית של "פסטיבל הסרטים הבינ"ל ערבה", ובמסגרתה מוקרנים בלב המדבר כל פרקי סדרת "עשרת הדברות" (דקלוג) של קישלובסקי. אתם מוזמנים לצעוד אל תוך המקומות בהם צולמה הסדרה, לשהות בהם כאילו גם אתם שחקנים על הסט, להשתתף במבט המשולש: במאי שמסתכל על העולם, צלם שמצלם את הבמאי, ואנחנו, המתבוננים בעולמם.
התערוכה מורכבת משני חלקים:הראשון מציג עשרה צילומים של צלם הסטילס הפולני, חברו של קישלובסקי, פיוטר ג׳קסה– שיצר אותם לבקשת הבמאי עבור פרויקט מפת ה"דקלוג", ולצידם שלושה צילומים מתוך הסרטים עצמם. אנו צופים ומשתקפים בתמונות ובדימויים כשעיניהם של השחקנים מביטות בנו. בעמדת המחשב תוכלו לשוטט במפת וורשה, המלווה את אתרי הצילום של פרקי הסדרה ולקרוא הרחבות על המקומות, העלילה, תהליך ההפקה ועל משמעויות פילוסופיות ותיאולוגיות שהסדרה מעלה. בחדר האחורי של הגלריה מוצגת טעימה נוספת מתהליך העבודה של קישלובסקי, המתמקדת בסרטים שיצר אחרי "דקלוג", כל זאת מבעד למבטו של ג׳קסה, אשר עבד כצלם סטילס במהלך צילומי והפקת טרילוגית "הצבעים".
רפלקציה של הנפש היא מה שקישלובסקי ביקש לעורר בנו בסרטיו, אשר מעמתים אותנו כצופים וכבני אדם עם דילמות מוסריות שהחיים מציבים, בין אם אנו פולנים, ישראלים או מגיעים מכל מקום אחר בעולם. אם אתם צופים ב"דקלוג" במסגרת פסטיבל הסרטים ערבה, או אם רק קפצתם לתערוכה למבט חטוף, אתם מוזמנים לשהות בה בקצב שלכם, ולביים את רצף מבטיכם והתבוננותכם החיצונית והפנימית.